Johaugsaken er så enkel og så firkantet

Det er ingen menneskerett å få konkurrere i eliteidrett, like lite som det er en menneskerett å få kjøre bil.

Det stilles noen enkle grunnleggende betingelser for å få lov til å kjøre bil. Reglene er konkrete og reaksjonene firkantede. Bryter du dem, utløses automatisk en forhåndsfastsatt reaksjon. I noen tilfeller innebærer det å miste retten til å kjøre, for en periode.

For en toppidrettsutøver gjelder tilsvarende enkle og firkantede betingelser og «kjøreregler», for å få lov til å konkurrere. En utøver må være like årvåken som en bilfører. En idrettsutøvers plikt er å sørge for ikke å få i seg konkrete stoffer oppført på en liste.

I begge tilfeller handler det om systemer som skal være tjent med det. Det viktigste for toppidretten er et fungerende system for å avsløre juks, og det eneste bevisgrunnlag for å avsløre juks ligger i måling av blod- og urinprøver. Mer konsist kan det knapt bli.

Måling av urinprøver fungerer etter nøyaktig samme prinsipp som radarmålinger. Overskrides en grense, går det automatikk i at retten til å konkurrere fratas, for en periode.

I Johaugs tilfelle handler det derfor ikke om hun skal utestenges eller ikke. En utestengelse er allerede utløst. Saken handler om lengden på utestengelsen.

Også her er det firkantet. Forutsatt at det ikke lå noen motiver bak, vil utmåling av lengden på utestengelse handle om hvilken konkret grad av uaktsomhet som skal legges til grunn. Slik saken fremstår i dag, vil en høy grad av uaktsomhet bli lagt til grunn for utmålingen av lengde for utestengelse.

Det føles selvfølgelig som en blytung straff å miste retten til å delta i verdenssirkuset på ski. Men vi skal ikke glemme at det er like blytungt for en yrkessjåfør å miste førerkortet. I tillegg til å miste jobb -og levebrød, kan det også innebære nedleggelse av et foretak.

Et helt annet og mye viktigere kapittel enn utestengelse, er det som handler om omdømme. Johaug vil jo gjerne avtjene en straff for uaktsomhet og komme tilbake. Dette kapitlet handler om allmennhetens interesse for detaljer. Siden mediene har løftet Johaug himmelhøyt, vil et fall kunne bli desto hardere. Fokuset må derfor være å sørge for en så myk omdømmelanding som mulig, helst med full sportslig frikjennelse.

Jeg er sikker på at dersom saken håndteres ryddig og redelig, så er det opp til Johaug og forbundet å overbevise allmennheten at hele saken handlet om et uhell og en glipp som ikke hadde noe med prestasjoner og det sportslige å gjøre.

Når den jobben er godt utført, tipper jeg vi får se en allment tilgitt og smørblid Johaug på sporet av nye store prestasjoner igjen, kanskje ikke denne, men allerede neste vinter?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s